Faktorsúly: 2
A külső környezet többnyire adott, és a személyzet nemigen tud változtatni rajta. Vagyis számonkérni nem lehet, hogy miért egy dübörgő gyár közvetlen szomszédságában épült az étterem, és nem is kifejezett érdem a lenyűgöző balatoni panoráma. Mindazonáltal amikor a vendég dönt, hogy legközelebb is jöjjön-e ide vagy sem, a döntésében ez a szempont is szerepet fog kapni.
A külső adottságok kompenzálhatók (vagy ellenkezőleg: leronthatók) a belső környezet kialakításával. Ide tartozik pl. a dohányzó és nemdohányzó rész elkülönítése, az étterem egészének tisztasága, az, hogy a pincérek a főhadiszállásukról belelátnak-e az ember szájába, hogy az asztalok távolsága megfelelő-e (tehát lehet-e nyugodtan beszélgetni evés közben) stb. Sokat emelhet, de sokat ronthat az étkezés hangulatán a berendezés, a falakon található dekoráció – valamint a zene. Ha már egy étteremben zene szól, akkor nagyon gondosan kell megválogatni, hogy az milyen zene legyen – ennél nagyobb odafigyelést már csak a hangerő beállítása igényel.
Plusz pont járhat a következőkért:
- Asztalok szeparáltsága [1]
- Dekoráció, berendezés [1–3]
- Természeti környezet [1–3]
- Van kisgyerek számára etetőszék [1]
- Bútor kényelmessége [1–2]
- Parkolási lehetőség [1]
- Akadálymentesítés [2]
Pontlevonás járhat a következőkért:
- Koszos étterem [1–3]
- Túl hangos zene [1–2]
- A hely általános lepukkantsága [1–2]
- Bútor kényelmetlensége [1–2]
- Szellőztetés hiánya [1–2]
- Dohányzás-probléma meg nem oldása [1–2]
- Világítás-problémák (túl vakító vagy túl sötét) [1]
- Hőmérséklet-problémák (a hely jégverem vagy katlan) [1–2]
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése