2007. augusztus 28., kedd

Környezet

   Faktorsúly: 2

A külső környezet többnyire adott, és a személyzet nemigen tud változtatni rajta. Vagyis számonkérni nem lehet, hogy miért egy dübörgő gyár közvetlen szomszédságában épült az étterem, és nem is kifejezett érdem a lenyűgöző balatoni panoráma. Mindazonáltal amikor a vendég dönt, hogy legközelebb is jöjjön-e ide vagy sem, a döntésében ez a szempont is szerepet fog kapni.

A külső adottságok kompenzálhatók (vagy ellenkezőleg: leronthatók) a belső környezet kialakításával. Ide tartozik pl. a dohányzó és nemdohányzó rész elkülönítése, az étterem egészének tisztasága, az, hogy a pincérek a főhadiszállásukról belelátnak-e az ember szájába, hogy az asztalok távolsága megfelelő-e (tehát lehet-e nyugodtan beszélgetni evés közben) stb. Sokat emelhet, de sokat ronthat az étkezés hangulatán a berendezés, a falakon található dekoráció – valamint a zene. Ha már egy étteremben zene szól, akkor nagyon gondosan kell megválogatni, hogy az milyen zene legyen – ennél nagyobb odafigyelést már csak a hangerő beállítása igényel.

Plusz pont járhat a következőkért:

  • Asztalok szeparáltsága [1]
  • Dekoráció, berendezés [1–3]
  • Természeti környezet [1–3]
  • Van kisgyerek számára etetőszék [1]
  • Bútor kényelmessége [1–2]
  • Parkolási lehetőség [1]
  • Akadálymentesítés [2]

Pontlevonás járhat a következőkért:
  • Koszos étterem [1–3]
  • Túl hangos zene [1–2]
  • A hely általános lepukkantsága [1–2]
  • Bútor kényelmetlensége [1–2]
  • Szellőztetés hiánya [1–2]
  • Dohányzás-probléma meg nem oldása [1–2]
  • Világítás-problémák (túl vakító vagy túl sötét) [1]
  • Hőmérséklet-problémák (a hely jégverem vagy katlan) [1–2]

Nincsenek megjegyzések: