2007. augusztus 28., kedd

Étel minősége

   Faktorsúly: 5

Egy étkezés során vélhetőleg ez a szempont a legfontosabb, és aránylag egyértelműen el is dönthető: vagy jó, vagy nem, vagy ízlik, vagy nem. Kiegészítő szempont lehet, hogy az étel friss alapanyagból készült-e vagy konzervből, mirelite-ből stb.; hogy frissen tálalják-e, vagy érezhetően mikrózták; hogy elég meleg-e (vagy éppenséggel elég hideg-e) az étel (vagy ital); hogy a fűszerezés megfelelő-e stb.

Plusz pont járhat a következőkért:

  • Az is friss, aminek nem lenne muszáj (pl. készétel) [1–3]
  • Ötletes alapanyag-használat [1–3]
  • Ötletesség az elkészítésben [1–6]
  • Különleges (pl. adott tájegységre jellemző) alapanyagok használata [1–3]

Pontlevonás járhat a következőkért:
  • Nem friss (alapanyag vagy étel) [1–10]
  • Konzerv vagy mirelite alapanyag használata [1–5]
  • Túl hideg vagy túl meleg étel/ital [1–5]
  • Elégtelen/túlzott/inadekvát fűszerezés [1–5]
  • Az étel nem az, ami (pl. hátszínből készült „bélszín”, eperöntetes „banán split”, tejszínhabos „cappuccino” stb. – továbbá standard ételek elrontva) [1–7]
  • Hajszál és társai [1–5]
  • Túl- vagy alulfőzött vagy -sütött étel (magyarán: nyers vagy szénné égett) [1–7]
  • Elégtelen feldolgozottság (pl. inas birka, tollas csirke, ki nem magozott meggy stb.) [1–5]

Nincsenek megjegyzések: