2007. augusztus 28., kedd

Tálalás

   Faktorsúly: 2

Nem vitás, hogy a pukkanós sült kolbász papírtálcáról a legfinomabb (szigorúan állva fogyasztva). E speciális esetet leszámítva azonban a tálalás nem elhanyagolható része az étkezés egészének.

Az első kérdés, hogy egyáltalán mire tálalják föl az ételt: vagyis az asztal, a terítés milyensége. Bizonyos helyeken adekvát a terítő nélküli, gyalulatlan faasztal. A legtöbb esetben azonban elvárható a tiszta (nem műanyag) terítő. Bisztrótól fölfelé a műanyag vagy papír tányéralátét is kínos: a vendég elvárhatja, hogy a pénzéért nyugodt lélekkel leehesse az abroszt. Egy elegánsan megterített asztal kedves a szemnek, de jogos elvárás, hogy a vendégnek ne az órákkal ezelőtt felhelyezett (és vélhetőleg beporosodott) terítékből kelljen fogyasztania. Ha az evőeszköz nincs az asztalon, mire az ételt kihozzák, az mindennek a teteje. Ugyancsak nem jó pont, ha a vendégnek kell szólni só- és borstartóért, szalvétáért vagy fogpiszkálóért. Nüansz, de fontos: formatervezett világunkban is hasznos, ha a só-, bors- és paprikaszóróról kiderül, hogy melyik micsoda (anélkül, hogy a vendég a tenyerébe szórva legyen kénytelen kipróbálni.)

Ami konkrétan a tálalást illeti: nem hátrány, ha a tányérok, poharak, evőeszközök tiszták. Másrészt egy ételt lehet gusztusosan és/vagy fantáziadúsan tálalni, illetve gusztustalanul és/vagy unalmasan. A második legkiábrándítóbb megoldás, ha az aránylag kis adag étel szinte eltűnik egy hatalmas tányér közepén. Az első (a mi osztályozásunkban legalábbis) a szárított petrezselyemmel dekorált tányér. (Ennek terítésbeli megfelelője a művirág.) Egy fokkal jobb, ha a tálalás gusztusos is, ötletes is – de oly mértékben ötletes, hogy az ételtől nem lehet hozzáférni a körethez (vagy fordítva), csak úgy, ha a vendég első dolga, hogy szétbarmolja az egész tányért.

Plusz pont járhat a következőkért:

  • Élő virág, gyertya, egyéb asztaldísz [1–3]
  • Extra ételhez extra evősezköz (pl. halkés) [1]
  • Plusz fűszerek (olaj, ecet, szója stb.) [1–2]
  • Adekvát tányér- és pohárhasználat (pl. eltérő fehér- és vörösboros pohár stb.) [1–3]
  • Ötletesség (mind a terítésben, mind a tálalásban) [1–3]
  • Kávéhoz a tejet melegítve hozzák [1]
  • Kávéhoz extrák (ásványvíz, csoki, keksz) [1]

Pontlevonás járhat a következőkért:
  • Piszkos asztal [1–4]
  • Szárított petrezselyem mint tányérdísz [1]
  • Művirág [1]
  • Viaszosvászon abrosz [1]
  • Papír terítékalátét [1]
  • Hiányzó evőeszköz [1–2]
  • Só, bors, fogvájó hiánya [1–3]
  • Inadekvát tányér- és pohárhasználat (méret, fajta stb.) [1–3]
  • Piszkos teríték [2–4]
  • Előre fölhelyezett teríték le nem cserélése [1]
  • Nehezen kezelhető teríték [1]
  • Nehezen elkezdhető fogás [1]
  • Kilöttyent étel, ital (pl. kávé) [1]
  • Az öntet eleve rajta van az ételen (pl. az áfonya a rántott camembert-en) [1]
  • Föl nem ismerhető fűszertartó [1]

Nincsenek megjegyzések: